ПРОЕКТ "ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН"

КЛУБ "ЗАНИМАТЕЛНА ИНФОРМАТИКА"

с ръководител Мария Карабалиева

Работата по проекта ОУД с учениците от 4 А, 4 Б и 4 В клас от НУ "Алеко Константинов", започна изцяло онлайн, чрез постоянна видео-конферентна връзка в Hangouts meet от 9:00 до 12:25, като на всеки 40 мин, децата почиваха по 15 мин. Последните 2 седмици от проекта бяха присъствени в училище. През целия период активно работеха 17 деца.

Учениците се запознаха с инструкция за това как да работят на компютър, вече са наясно какво е софтуер, хардуер и файлова организация. Познават всички приложения в облачната платформа на гугъл - G suite for education, както теоритично, така и практически. Теорията затвърдиха със забавни образователни игри, обвързани с изучения материал в предходния час. Игрите са под формата на състезание и децата с огромно желание ги играеха по няколко пъти! Учениците си направиха онлайн аватари, създадоха потребителски профил, използвайки ученическия си имейл в сайта wizer.me. Променяха настройките по подразбиране на Gmail и добавиха подпис, работиха с Google drive. Учениците създадоха споделена папка и файл, запознаха се с Гугъл Календар, създадоха събитие в Календар от Gmail за виртуално боядисване на яйца и направиха виртуална разходка в Национален природонаучен музей в град София. Работиха в споделен документ на групи по двама, като единият ученик вмъкваше текст, а другият снимки, темата на играта беше "Обичам България" и децата сътвориха енциклопедия за някои красиви места от страната ни. Работиха и в слоделен слайд от Гугъл презентации, в който имаше по едно изречение, тяхната задача беше да вмъкнат снимки, свързани с изречението и накрая да изтрият текста, но това което не знаеха е, че всеки слайд беше от една цяла презентация и текста беше от песента Миг от приказка на певеца Фанданго.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Копие на Обща презентация Миг от приказка.mp4

Учениците вече могат да създават конферентнер разговор в Hangouts meet, могат да създават елементарна таблица в Sheets, с която да пресметнат успеха си за края на годината, могат да направят интерактивна презентация с помощта на slides. Всяко от децата направи свой сайт, канал в Youtube, където качваха клипчета на проектите си с мини компютрите микробит. Учениците се научиха да събират бързо и лесно информацията с анкета-формуляр с приложението google forms. Всички придобити знания по време на проекта ще им помогнат в изграждане на дигиталните личности, които ще станат в горен етап на обучение.

Практическата част на проекта беше работата с мини компютрите Micro:bit, където беше заложено ученето чрез правене. Работейки по групи, учениците изследваха, откриваха и научаваха нови неща, свързани с живота около тях. На публична изява през родители и учители, децата презентираха своите крайни проекти. Имаше научни проекти (аларма-крадец, аларма, измерване на влажността на почвата), проекти игри (време за реакция, оцели точката), музикални проекти (китара, банан и портокал), проекти аксесоари (крачкомери и гривна).

Проекта завършиха успешно 17 деца, на които бяха връчени сертификати за самостоятелно ниво на дигитални компетенции, което могат да надграждат в по-горен курс.