ПРОЕКТ "ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН"

КЛУБ "ЗАНИМАТЕЛНА ИНФОРМАТИКА" 

с ръководител Мария Карабалиева

Работата по проекта ОУД с учениците от 4 А, 4 Б и 4 В клас от НУ "Алеко Константинов", започна изцяло онлайн, чрез постоянна видео-конферентна връзка в Hangouts meet от 9:00 до 12:25, като на всеки 40 мин, децата почиваха по 15 мин. Последните 2 седмици от проекта бяха присъствени в училище. През целия период активно работеха 17 деца. 

Учениците се запознаха с инструкция за това как да работят на компютър, вече са наясно какво е софтуер, хардуер и файлова организация. Познават всички приложения в облачната платформа на гугъл - G suite for education, както теоритично, така и практически. Теорията затвърдиха със забавни образователни игри, обвързани с изучения материал в предходния час. Игрите са под формата на състезание и децата с огромно желание ги играеха по няколко пъти! Учениците си направиха онлайн аватари, създадоха потребителски профил, използвайки ученическия си имейл в сайта wizer.me. Променяха настройките по подразбиране на Gmail и добавиха подпис, работиха с Google drive. Учениците създадоха споделена папка и файл, запознаха се с Гугъл Календар, създадоха събитие в Календар от Gmail за виртуално боядисване на яйца и направиха виртуална разходка в Национален природонаучен музей в град София. Работиха в споделен документ на групи по двама, като единият ученик вмъкваше текст, а другият снимки, темата на играта беше "Обичам България" и децата сътвориха енциклопедия за някои красиви места от страната ни. Работиха и в слоделен слайд от Гугъл презентации, в който имаше по едно изречение, тяхната задача беше да вмъкнат снимки, свързани с изречението и накрая да изтрият текста, но това което не знаеха е, че всеки слайд беше от една цяла презентация и текста беше от песента Миг от приказка на певеца Фанданго. 

Копие на Обща презентация Миг от приказка.mp4

Учениците вече могат да създават конферентнер разговор в Hangouts meet, могат да създават елементарна таблица в Sheets,  с която да пресметнат успеха си за края на годината, могат да направят интерактивна презентация с помощта на slides. Всяко от децата направи свой сайт, канал в Youtube, където качваха клипчета на проектите си с мини компютрите микробит. Учениците се научиха да събират бързо и лесно информацията с анкета-формуляр с приложението google forms. Всички придобити знания по време на проекта ще им помогнат в изграждане на дигиталните личности, които ще станат в горен етап на обучение.

Практическата част на проекта беше работата с мини компютрите Micro:bit, където беше заложено ученето чрез правене. Работейки по групи, учениците изследваха, откриваха и научаваха нови неща, свързани с живота около тях. На публична изява през родители и учители, децата презентираха своите крайни проекти. Имаше научни проекти (аларма-крадец, аларма, измерване на влажността на почвата), проекти игри (време за реакция, оцели точката), музикални проекти (китара, банан и портокал), проекти аксесоари (крачкомери и гривна).

Проекта завършиха успешно 17 деца, на които бяха връчени сертификати за самостоятелно ниво на дигитални компетенции, което могат да надграждат в по-горен курс.